ADHDennis…….et moi.

Gisteren eindelijk een aflevering van ADHDennis afgekeken. Eerdere afleveringen had ik afgezet , omdat ik zo moe werd van deze drukke jongen. Bovendien vond ik het stuitend, hoe de omstanders tegen hem deden en hem bejegenden alsof hij een of andere weirdo was.
In deze aflevering was dat iets minder , vond ik . Hij praatte met Bram Bakker ( ik ben weliswaar geen fan van hem) , Tanja Jess ( een leuke vrouw met een leuke man) en een leuke paardenfluisteraar.
enfin , Dennis is op zoek of hij ADHD heeft en of hij medicijnen wil gaan gebruiken. Hij ging dit testen met zijn crew. Dat vond ik wel weer heel raar. Als je diabetes bent, ga je toch ook niet testen met een groep vrienden wat een injectie voor jou doet? En als je MS hebt, ga je toch ook zeker niet deze medicijnen testen? Zeer vreemd . Het geeft mijn inziens een raar beeld af naar de “ gewone” mensen die kijken voor een beter begrip van de hype .
Ik schrijf bewust Hype want in mijn omgeving hoor ik dat soort uitspraken.De mensen die vaag weten of denken te weten wat AD(H)D is, hebben de meest domme en kwetsende opmerkingen. Ik neem u mee :

“Ja, deze jongen is heel druk. Die heeft ADHD , zeker weten .” Aldus een nitwit .Een nitwit die last heeft van het drukke gedrag, mag dit ( mijn inziens) niet zomaar zeggen. Beetje dom.
“Dit meisje is zó druk. Ze zit geen moment stil .Altijd wiebelen maar ze is niet zo druk als dat jongetje. Ze heeft een beetje ADHD .” 🤦🏻‍♀️
Je hebt geen beetje ADHD. Je hebt het of niet. Je hebt ook geen beetje diabetes, een beetje MS of een beetje ME.
Veel mensen denken dat ADHD alleen maar druk gedrag is. Sommige mensen weten gelukkig inmiddels dat ADD , een vorm van ADD ook voorkomt. Een iets rustiger gedrag is daarvan het voorbeeld. Maar het gedrag wat jullie zien is slechts een topje van de ijsberg .


ADHD is een neurologische aandoening. De hersenen van een ADHD’er functioneren anders in de frontaalkwab, het voorste gedeelte van de hersenen. De hersenen bestaan uit miljarden zenuwcellen, die voortdurend met elkaar in verbinding staan. Neurotransmitters zijn de stoffen die de boodschappen doorgeven van van de ene zenuwcel naar de andere. Bij ADHD gaat er iets mis bij het overbrengen van die boodschappen. De neurotransmitters Dopamine en Noradrenaline , die ervoor zorgen dat je , je kunt concentreren , niet impulsief bent, dat je kunt stilzitten, dat je je niet zo snel verveelt , dat je minder geïrriteerd bent, dat je niet zo negatief over jezelf denkt ……( en dit zijn nog maar een paar gevolgen) zijn tekort aanwezig in het brein of worden slechter opgenomen.

Dit is slechts een hele kleine uitleg en absoluut niet volledig, maar zo begrijpen Jip en Janneke het misschien ook. De gevolgen van ADHD voor mijn leven bijvoorbeeld zijn talrijk . Zelfs vriendinnen begrijpen het niet en waarschuwen mij , dat ik mezelf niet “ mag” labelen en al die dingen die gebeuren en gebeurd zijn, “ hoorden “ bij het leven. Volgens hun heb ik geen ADHD en ben heus wel normaal. Heus, nare zaken gebeuren nu eenmaal.
Dat zal best. Niemand heeft het makkelijk, want het leven is voor niemand gemakkelijk. Maar als ik terugkijk , was de grootste boosdoener bij mij toch altijd wel aanwezig.
Mijn hele leven verveel ik me. Altijd, Overal …wat ik ook doe. Ik heb een gevoel van onrust bij me, wat me continu laat kijken, wat er aan de overkant is. Maar als ik aan de overkant ben, zie ik dat het gras niet groener is daar en zoek ik weer naar een uitweg…. een andere overkant.
Ik jump dus eigenlijk van eiland naar eiland .

Ik ben boos en verdrietig. Door mijn diagnose, door alle rotzooi in mijn leven die daarvan een regelrecht gevolg was. Mijn leven was best een aaneenschakeling van kleine rampzalige gebeurtenissen.

En ik heb zo geprobeerd om het leven “ goed” te doen. Ik heb zoveel therapieën gedaan……niet te tellen. Ik ben super intelligent, ( ben getest natuurlijk ) dus dat kan ik nu zeggen en zeg het ook, maar ik kon deze sluipmoordenaar niet de baas. Want ik wist niet wie het was. Of wat het was, dat mij zo anders maakte. En al mijn intelligente psychologen en psychiaters, coaches, maatschappelijke werkers, psychiatrische verpleegkundigen , psychotherapeuten ……allemaal hebben ze hem niet herkend. En deze sluipmoordenaar kon zijn werk blijven doen. Ik begrijp het nu nog niet. MRI scans gehad, niets op te zien en ik kon vaak alleen maar denken” waarom mag ik niet in een gesticht? Ik ben een gevaar voor mezelf….niet zozeer voor anderen maar wel voor mezelf. Er is “iets” met me aan de hand. Ik word langzaam gek en iedereen kijkt ernaar .”
Dit kwam doordat ik een geweldige actrice ben. Ik hang mijn vuile was niet buiten en praatte alleen maar buiten de deur. Niet met familie niet met vrienden alleen maar dokters en psychologen en psychotherapeuten , maar tja die kennen je niet. Ik kon blijkbaar niet duidelijk maken , hoe ik mijn leven beleefde. Ik maak altijd een geweldige eerste indruk , ik houd dat zeker een dag vol en vele mensen die mij niet kennen, lopen met me weg.
Dus ik stapte in mijn eigen valkuilen. Altijd maar de schijn ophouden. En waarom?
Omdat ik me doodschaam. Ik, die leuke knappe mooie stewardess heeft ADD. Zelfs dat vind ik sjieker dan ADHD. Terwijl het praktisch bijna op hetzelfde neerkomt, behalve dat ik rustiger oog . Van binnen is het druk, hoor.
Ik heb het gevoel dat mensen op mij, op ons ADHD’ers neerkijken. Mensen vinden het een hype, vinden dat iedereen tegenwoordig ADHD heeft . En grappig genoeg vind ik dat ook. Ik denk dat er heel veel mensen ADHD hebben, maar ze verbergen het , net als ik dat voor de buitenwereld deed.
Je wilt immers niet, dat de buitenwereld je “raar” vindt. Voor de diagnose vinden ze je leuk anders, na de diagnose vinden ze dat je je aanstelt. Zo erg is het toch niet? Je moet gewoon eens rustiger doen. Niet zoveel van jezelf verwachten . Allemaal goed bedoelde adviezen, die me RAZEND maken. Maar het hele ADHD is nog niet zo lang bekend. Het is pas sinds een jaar of dertig, dat men iets meer weet en vandaag de dag weten ze nog niet alles. Ik ben daarvan het bewijs. Iedereen voor de gek gehouden. En nog steeds denken mensen dat het over gaat. Dat ze misschien door Rust, Reinheid en Regelmaat aan te houden, zichzelf kunnen redden. Groener eten, geen suiker, geen rood vlees. En veel therapieën doen, dan word je wel beter. En dat bevestigd ( mijn mening ) ook het programma van ADHDennis. Hij zoekt en zoekt….

ADHD gaat nooit over. Als je geen medicijnen wilt, houd je altijd die onrust in je kop, in je lijf. Je weet het misschien inmiddels te negeren of te handelen, maar je houdt het. Doordat je ouder wordt, doe je minder domme dingen en weet je dat je emoties variëren en anders zijn na een uur of twee uur of de volgende morgen, dus je leert ermee te leven. Ikzelf leef er ook mee en na de diagnose kom ik steeds minder de deur uit, heb geen energie meer en houd mezelf kalm. Het lukt me niet, hoor. Aan de buitenkant wel, mijn kinderen zien me vaak op de bank hangen, ik schilder een beetje , surf op internet, kijk films….alles tegelijk dan ( gevolg van ADHD weinige concentratie gauw verveeld) ..Niemand ziet wat aan mij en de buren denken dat ik overspannen ben . Maar ik verveel me dood en mijn hoofd draait overuren. Ik heb inderdaad de voorgaande jaren zoveel energie verbruikt, dat mijn energie in mijn lichaam “op” is , dus daarom moet ik nu wel rustiger zijn. Ik heb geen motortje meer, wat me opstart. ( ADHD gevolg). Dus ik ga weinig weg, spreek alleen mijn familie af en toe, af en toe een vriendin ( ADHD zorgt voor slecht onderhoud van contacten en een soort van telefoonangst) en onderdruk mijn behoeftes om te blowen, te drinken te vluchten( ADHD maakt je gevoelig voor verslavingen) …..Maar het went nooit. Mijn liefste mama zei altijd “ alles went, zelfs hangen”AD(H)D went nooit. Ik zou mezelf nog liever ophangen……….

Ik kan niet wachten op de beslissing van Dennis. Ik ben inmiddels begonnen met medicijnen. Ik merk er niks van………ook dat nog! Maar de medicatie die ik heb , heeft tijd nodig. Heb ik weer.
Create your website at WordPress.com
Get started
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close